domingo, 30 de octubre de 2011

Cartes

En la Vall d´Uixó hi ha un ric i extens patrimoni material. S´han trobat jaciments íbers, romans i àrabs. Tots han estat estudiats i poden formar part de l´arxiu de la ciutat en la seua catalogació. Però el patrimoni de guerra està sense estudiar i sembla no interessar cap jaciment ni restes coneguts.
Des de l´ajuntament, en concret l´arqueòloga, ens demana la col·laboració per indicar la localització. I nosaltres hem contestat que no tenim els mitjans tècnics i humans per la seua realització. Es una resposta oficial a les contínues demandes de protecció i catalogació. Pot ser les queixes que fem al Defensor del Pueblo activen a l´administració local a moure´s i almenys respondre. En el cas dels búnquers de Nules és un cas semblant ja que seguim demanant una protecció real i el compliment de la llei. De nou han demanat des de Madrid un informe a la Conselleria de Cultura.
L´administració local coneix l´existència del patrimoni cultural però no fa cap acció real i no burocràtica per la seua protecció. Encara que nosaltres continuarem defenent el patrimoni de guerra i oferint la col·laboració per la seua catalogació.

sábado, 8 de octubre de 2011

Gandesa

Si aneu a Gandesa veureu la cooperativa vinícola. Es un edifici modernista que està protegit com Bé Cultural per la Generalitat Catalana. Un exemple a imitar.

.
Adjunto una foto.

sábado, 1 de octubre de 2011

Símbol franquista a la Fatarella

A la carretera i prop de les trinxeres resta un monòlit dedicat a a la División Navarra. L

´homenatge als guanyadors continuem monstrant la seua ignominia per carreteres i carrers.

Investigació a La Fatarella

L´impuls de l´associació Lo Riu ha permet obrir trinxeres abandonades i búnquers amagats entre muntanyes de terra i oblit. En els anys 50 el govern franquista va manar destruir les cúpules dels nius de metralladora. En aquells anys la necessitat de nous camps de conreu completa la política de tapar les restes de la Guerra Civil que hui estan al descobert. També ha aparescut el cadàver d´un soldat batejat com 'Charly', mort en els últims combats a la batalla de l´Ebre.
L´estudi i la investigació seriosa permeten


obrir i saber del passat que al llarg de més de 70 anys ha estat clos.

Resposta

L´ajuntament de la Vall d´Uixó ens contestava a la nostra proposta de protecció del xicotet búnquer a la carretera de Moncofa. Ens demanava la nostra participació. Nosaltres SEMPRE hem volgut col·laborar però no tenim mitjans tècnics i humans. La carta que hem enviat és:


En resposta a la carta rebuda el 23 de setembre sobre la reclamació del Reg. Gen. 13474/19/07/2010. Es tracta de la informació sobre un búnquer de la Guerra Civil a la carretera de Moncofa que informa la cap del Servei del Museu, Arxiu i Biblioteques Municipals.

Manifestem,
Ens demanen la identificació cadastral exacta i planimetria detallada i georeferenciada a escala 1:10.000 pel patrimoni a protegir. El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló no té els mitjans tècnics ni humans per realitzar aquesta feina. Nosaltres ens vam oferir a l’anterior alcaldessa, Isabel Bonig, per col·laborar en un primer treball d’inventariat i catalogació en l’itinerari St. Antoni - La Cova. També vam informar a la Generalitat Valenciana, en concret, al Departament de Patrimoni Cultural.
L’Ajuntament de la Vall d’Uixó, només, ens va sol·licitar la identificació cadastral i planimetria per fer una neteja en els búnquers de l’itinerari esmentat, però necessitem la participació de l´administració (local, provincial o autonòmica) que puga oferir-nos l´assessorament tècnic d´arqueòlegs i topògrafs.

En tot cas, l’associació està oberta a la col·laboració amb l’Ajuntament i la Generalitat Valenciana per a inventariar i catalogar els béns de la Guerra Civil. Pot servir d’exemple l’experiència de l’Associació Lo Riu de La Fatarella amb la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona i el CESIC pel que fa al patrimoni de la Batalla de l’Ebre. Lo Riu aporta la seua experiència i treball, mentre la resta d´institucions completen la tasca burocràtica i tècnica
.

Ara esperem la seua resposta...