lunes, 27 de enero de 2014

Castell del Real

Entre les poblacions d'Olocau i Marines Vell està enclavat el castell musulmà del Real. Des de l'oficina turística d'Olocau ens informen de les rutes turístiques i valoren el patrimoni que tenen al seu poble. Es un camí no massa llarg que ens porta dalt del castell amb unes vistes impressionants. A la part baixa del mateix es troba el poblat morisc de l'Olla. Els castells són un patrimoni que des dels ajuntaments deuen protegir i difondre entre la població. La gent deu ser conscient del respecte i la defensa del territori; aquesta és una tasca que correspon a les autoritats que representen a la col·lectivitat.

La història és present

El pas del temps va deixant rastres materials als edificis com plaques commemoratives, creus, noves edificacions o destruccions. També es manifesta en el nomenclàtor que ha canviat al llarg de la història. L'església de Marines Vell és un manifest en pedra de la història. En la façana es manté un rellotge de fusta amb un nomenclàtor mig esborrat i a la cantonada una font de taulells en homenatge a les persones que van portar l'aigua al poble en la plaça Espanya. A la població d'Altura hi ha un parc denominat Carlos VII que rep el nom al finalitzar la Guerra Civil. Es una prova actual de la força carlina al començament del franquisme i, en concret, a Altura. A vegades la història cal esbrinar-la entre documents, testimonis i és present en el patrimoni material.

jueves, 2 de enero de 2014

El tramvia groc

Es el títol de l'últim llibre de Joan Francesc Mira. Es una biografia de la seua infantesa que transmet el món rural i urbà de València que ha vist desaparèixer. Es un recorregut per la seua memòria i transmet la importància de les vivències (amb olors, tacte...) dels primers anys en la formació i la vida de les persones. I la geografia que ens acompanya i conforma la nostra personalitat. Es una defensa del patrimoni, material i immaterial, que està arreu dels anys. També vol denunciar, com en tota la seua obra, la seua destrucció pel ciment i les obres sumptuoses però sense esperit i sentit. Una delícia per gaudir de la lectura i estimar el nostre territori.