domingo, 27 de febrero de 2011
L´embat del progrés
En la carretera d´Almenara cap a la platja tenim un nou exemple d´urbanisme salvatge. El protagonista és el mateix de sempre: Lubasa, Becsa...Es igual el nom per dir, segons ells, treball i futur i per altres és destrucció sense barreres.
En la ampliació de la carretera han destrossat muntanya i búnquers de la guerra civil sense pausa i amb permís de les autoritats. Es pot calificar de terrorisme contra el territori. No és necessari fer aquest mal quan hi han altres alternatives.
Adjuntem fotos de la carretera.
Jinquer, un poble abandonat
A uns quatre quilòmetres d´Alcudia de Veo trobem Jinquer. Es un poble abandonat, oblidat i ple de vegetació.
Va ser una alqueria musulmana on van habitar moriscos fins la seua expulsió. Ara tenim cases derruïdes, una capella i un castell en un cim.
El seu accés no està senyalitzat i es necessita la informació dels excursionistes per accedir-hi. Una vegada en la vall admirem el paisatge i les construccions que encara resten.
En un temps no molt llunyà només tindrem les fotos i els records dels que van visitar-lo. Tenim que reivindicar el nostre passat àrab i dignificar el patrimoni material que es manté dempeus.
Adjuntem unes fotos de Jinquer.
domingo, 13 de febrero de 2011
Pipa
Pipa, a Vall d´Uixó, és una muntanya de més de 500 metres plena de patrimoni de la guerra civil. En una primera cota tenim fortificacions orientades cap a Alfondeguilla. Més amunt trobem refugis en terra i una llarga trinxera de més de 50 metres en zig-zag construïda amb pedra. En la banda d´Alfondeguilla a Pipa l´ajuntament ha netejat el camí -com es pot veure a la foto- i desbrossat la trinxera i set llocs de tirador en bon estat. Ara és qüestió de seguir treballant en el seu manteniment i promoció.
Al cim hem vist dos recers i trinxeres cobertes de vegetació.
El poder veure el nostre patrimoni de guerra per mitjà de la neteja és el primer pas cap a una conciència col·lectiva. A continuació ve la seua protecció, senyalització adeqüada i difusió. I a la vegada l´estudi i catalogació des d´ajuntaments, diputacions i universitats. Es un treball molt ampli que necessita la participació d´institucions, investigadors i particulars.
sábado, 5 de febrero de 2011
Al costat de la carretera de Vilavella
Al costat de la carretera de Vilavella-Vall d´Uixó tenim una xarxa de trinxeres i nius de metralladora. Estan encarats en direcció a la carretera i la mar. En un cim les trinxeres van voltant de l´est al sudoest trobant-nos amb nius de metralladora dirigits al castell i a la població. Es tot un treball de fillferro i ciment de grans dimensions. Al estar en altura encara es conserven els zig-zags de les fortificacions. Tot una part d´un gran conjunt defensiu que formava la XYZ.
viernes, 4 de febrero de 2011
Ciment
En les fortificacions de la guerra civil més pròximes a la població tenim l´amenaça de la destrucció. Després de la guerra i al llarg de molts anys els agricultors han destruït trinxeres impunement. Ara les agressions procedeixen de la urbanització descontrolada de camins i carreteres per les muntanyes. Tenim l´exemple més clar i brutal en el Sumet a la Vall d´Uixó on les excavadores desfan terreny dia rera dia. Ací adjuntem una foto d´un camí de ciment en plena muntanya que finalitza en un replà sense ús. Es al costat de la carretera Vilavella-Vall d´Uixó.
Els ajuntaments donen permís per destruir territori sense saber la riquesa que hi ha, com la construcció d´una carretera a Almenara ha eliminat uns búnquers en no res. S´ha de educar al poder civil en el valor del patrimoni i el seu respecte en qualsevol acció urbanística.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)