lunes, 28 de marzo de 2011

Museus


A Benicarló està el MUCBE un museu a l´antic convent de S.Francesc. Un edifici patrimoni de tots que va ser durant molts anys seu de la caserna de la Guàrdia Civil. Ara té una secció fixe dels íbers i sales per noves exposicions. Un espai necessari a qualsevol població.
A Castelló no hi ha cap museu d´història -si exceptuem el d´etnologia i d´història militar- que ens ensenyi el passat i els seus vestigis. Hi han espais públics però cap interés de l´ajuntament en mostrar tota la història de la ciutat.

Ibers a Benicarló



El jaciment arqueològic del Puig de la Nau presenta sis fases d´ocupació que van del s. VIII al s.V A.C. Exploten l´agricultura, ramaderia i la pesca. Els productes alimentaran als seus habitants i comerciaran amb grecs i púnics.
Són restes dels íbers que formen part de la nostra història. Al MUCBE de Benicarló tenen una xicoteta però interessant exposició permanent que ens recorda el patrimoni cultural.
Adjuntem unes fotos.

Signes del passat


A Benicarló trobem signes del passat. Malgrat que van llevar les plaques dels carrers franquista encara hi ha la plaça del general Alonso Vega.
En una plaça menuda i damunt una paret oblidada està un vestigi de la dictadura que ens recorda el nostre passat.
Es patrimoni de la nostra història que encara no ha passat als llibres de text i al museu de la ciutat.

lunes, 14 de marzo de 2011

Làpides franquistes



En una visita a un cementiri qualsevol trobem molts símbols i icones. A Vinaròs hem trobat exemples de la dictadura feixista que arriba a les tombes de forma molt significativa.
En els cementiris utilitza imatges com l´escut de l´àguila, una corona de llorer -signe de victòria- o el títol 'asesinado por las hordas marxistas' que expressem les formes funeràries en les làpides 'franquistes'.
El perdedor de la guerra civil mor en l´anonimat i l´oblit de les cunetes i les fosses sense làpida, nom ni flors al seu record.
El franquisme extén el seu discurs nacional i excloent en els cementiris, mentre arracona a l´enemig a l´exclusió i el silenci.
Adjuntem algunes dos fotos del cementiri de Vinaròs.