lunes, 10 de junio de 2013
Marinet
Una passejada per Vistabella i els voltants del Penyagolosa dóna aire i renova les forces. Ben a propet està el Marinet rodejat de silencis, coves de llegenda i masos abandonats. En el Tossal del Marinet trobem restes prehistòriques i una vista impressionant.
Les Santes
L'ermita de Les Santes, pel qui no ho sap, és un santuari enclavat en el barranc del mateix nom. Es lloc de culte i peregrinatge consagrat a Santa Llúcia i Santa Agueda. També es venera a Ntra Sra. del Buen Suceso, patrona de Cabanes.
A part del seu significat religiós l'edifici està enclavat en el Desert de les Palmes sent un itinerari dins el paratge natural. Una excursió recomananble és des del Centre d'informació del Desert de les Palmes pujar al Bartolo i anar a Les Santes.
sábado, 1 de junio de 2013
L'arc romà de Cabanes
Les restes romanes a la provincia són nombroses i diverses. Hi han villes agrícoles a Cervera, La Jana o la més destacada -per les excavacions- de Benicató a Nules. Cirat té el seu origen a una antiga villa romana, L'Alcora manté les restes de termes, una calçada a Onda i inscripcions arreu.
L'arc de Cabanes és del s. II d. C.. Es un monument funeari de caràcter privat que estava relacionat amb una villa agrícola. Sembla que Cabanes va ser fundada en època romana com una mansió de la Via Augusta.
A Castelló la descoberta feta per les obres del barranc de Fraga en Villamargo té un caràcter comercial i ramader. Pareix que depenia administrativament de Sagunt.
La Via Augusta -anomenada també camí dels romans- transcórre per una calçada d'origen íber que conectava amb la villa de Benicató a Nules, Vinarrojell a Borriana i Mas d'Aragó a Traiguera.
La Via Augusta és un camí que pot servir per ensenyar la romanització a les nostres terres. I a cada població (Forcall, Morella, Ares, Xilxes, Alcalá de Xivert...)posar en valor les restes històriques i ensenyar en les escoles el pas dels romans amb dossiers, fotos i videos.
Adjuntem foto de l'arc romà de Cabanes.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)