sábado, 23 de enero de 2010

Patrimoni en extinció

Allà on l´Estat no arriba ix la ciutadania en associacions. A nivell internacional és un bon exemple les ONGs al Tercer Món. Aquí els grups socials diversifiquen els interesos entre la natura, la infància, la dona o la vellesa a més d´altres. També s´investiga la història local i comarcal tant la documentació escrita com la oral. Però no cal oblidar el patrimoni material, una part promocionada amb grans restauracions i la resta, la majoria, condemnada a l´ostracisme i l´abandó.
La defensa republicana XYZ és una línia de trinxeres i búnquers construïda a la guerra civil. Envolta les poblacions d´Almenara, Vall d´Uixó, Eslida, Xèrica, Viver i Bejís. Es patrimoni de tots a punt de desaparèixer. L´erosió natural -la pluja, el vent- i, sobre tot, la intervenció de l´home estan reduïnt les trinxeres a no res. Ara encara són a temps de salvar-les. El Consell Valencià de Cultura ha realitzat un informe on recomana la protecció i promoció del patrimoni històric com la XYZ. Altres països ja han protegit el patrimoni en espais de guerra i conservat en museus les restes arqueològiques.
Plantegem l´acció conjunta dels ajuntaments implicats i la participació de la Diputació Provincial i la Generalitat Valenciana. Sense la unió d´institucions, associaciosn i particulars les fortificacions es coneixeran per fotos i algú record amagat.
Es possible una ciutat moderna que mantinga el patrimoni històric en harmonia amb el creixement urbà. Una societat desmemoriada no progresa. Es un crit d´alarma per no perdre la memòria i deixar un llegat als fills.
En resum, es qüestiona quin model de cituat volem fer i si protegim les restes materials de la 'depredació' urbanística.

No hay comentarios:

Publicar un comentario