El 4 de maig del 2010 l´ajuntament de Castelló va decidir enderrocar les dos xemeneies del Grao. Sembla que el motiu és la modernització de les instal•lacions d´Iberdrola. El Col•legi d´Enginyers Industrials de Castelló ha declarat el seu interés per declarar-les Bé d´Interés Cultural. Malgrat la seua defensa el consistori no està per la feina de la seua conservació.
Pertanyen a l´antiga central tèrmica de fuel-oil van començar a funcionar en 1972-73. Les torres formen part del paisatge del Grao i el nostre passat industrial.
El patrimoni industrial es composa de immobles, arquitectura, vies de transport i llocs on es desenvolupa que genera un valor històric, tecnològic, arqueològic i social. Es comença a reivindicar en els anys 60 a Gran Bretanya i s´exten a la resta d´Europa.
A Sagunt s´ha creat una regidoria de Patrimoni Industrial i a Castelló tenim el Museu del Taulell a Onda i el Museu de la ceràmica a L´Alcora. ¿ Per què no es protegeixen immobles i restes industrials ? Les restes materials formen part de la nostra història i cal protegir-lo.
El seu enderrocament forma part de la política d´eliminació del patrimoni cultural, tant immaterial com arqueològic. Al igual que en el parc Ribalta, desfent l´espai públic amb ferro i formigó, volem enfonsar el patrimoni de tots. Tirar les torres és 'Passió per Castelló' ? Quina ciutat es vol fer ?
Es pot combinar la defensa de l´arqueologia industrial i el creixement de la planta com es fa en altres ciutats. El passat, encara que industrial i contaminant, és compatible amb un futur amb memòria i ecològic. A partir de les xemeneies és possible explicar la nostra història industrial i fer pedagogia entre el jovent.
Si oblidem el passat, sense deixar rastre, construïrem un futur buit i sense tradició.
No deixem que siga patrimoni en extinció si no una font viva de record i mostra del nostre treball. Si s´enderroquen les torres es lleven més que la ferralla s´emporten part de la història del Grao.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario