El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC) té una llarga trajectòria en la defensa del patrimoni. El nostre objectiu és l´estudi, protecció i dignificació dels espais i construccions de la guerra civil. Els nostres mètodes són la investigació històrica, les demandes escrites a les institucions reclamant una defensa activa del patrimoni i el coneixement dels refugis antiaeris, trinxeres i búnquers.
Sempre hem reclamat la seua salvaguarda i l´estudi tal com mana la Llei de Patrimoni. Volem l´ús cultural i turístic dels refugis i construccions defensives de la guerra civil amb un interés didàctic entre la població.
Les successives Ley de Patrimonio Histórico español de 1985 i les lleis de patrimoni valencianes (1998, 2004 i 2007) permeten garantir la protecció del territori per mitjà del BIC (Bé d´Interés Cultural), el Conjunt Històric i Lloc Històric. El BIC és la figura legal màxima de defensa del territori amb el recolzament de l´ajuntament i l´aprovació de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana.
Tenim la normativa apropiada però manca el seu compliment. Les administracions autònoma i locals apliquen la llei per jaciments íbers, romans o àrabs però descuida la protecció del patrimoni de la guerra civil.
En l´actualitat s´està destrossant patrimoni material dia a dia amb la conformitat de les administracions. Es coneix l´existència de fortificacions i refugis de la guerra civil en moltes poblacions castellonenques ja que s´ha informat des de premsa en articles i el GRMHC.
L´ultima actuació de l´associació ha estat en la protecció dels búnquers de Nules. Són unes construccions franquistes de gran importància per les seues dimensions i bona conservació. L´arxiver del poble ha tramitat el BIC mentre tots els grups polítics recolzaven la mesura excepte l´equip de govern. Sense l´ajut de l´ajuntament és complicat tirar endavant la mesura i , a més s´espera la resposta de la Generalitat Valenciana.
Fa uns mesos la construcció de la carretera d´Almenara a la costa s´emportà restes de fortificacions a la muntanya. I fa uns dies pel pas del gaseoducte de Sagunt destruïren més de 25 metres de trinxeres.
Els ajuntaments i la Generalitat Valenciana sabem de l´existència de patrimoni de la guerra civil, però no hi ha cap estudi ni sensibilització política en les seues actuacions urbanístiques.
Ens preguntem quina societat construim si mirem a un altre costat quan parlem de patrimoni de la guerra civil. ¿ Quin llegat cultural deixem als nostres fills ?
Volem unes institucions que protegisquen i promocionen les restes materials de la depredació urbanística i la desídia per ensenyar a les generacions més joves. I, sobre tot, cal complir la llei en les troballes antigues i contemporànies amb la catalogació, protecció adient i difondre entre la població la seua importància cultural.
jueves, 28 de abril de 2011
Un exemple a seguir
Un grup de La Fatarella (Tarragona) ha senyalitzat i reconstruït restes de la Batalla de l´Ebre. Amb molt d´esforç i assessorament de la Generalitat han fet treball de camp d´estudi i rehabilitació de trinxeres. Es una feina d´admirar i exemple a seguir. Han comptat amb subvencions i ajuda del govern autònom. Per aquest projecte és necessari un gran presssupost, ajut del govern municipal i autònom i la suma de voluntats. Ací tenim les voluntats, però res de cèntims i cap interès polític en la reconstrucció del patrimoni.
Adjuntem unes fotos.
Nova destrossa
Novament la impunitat dels ajuntaments, en aquest cas La Vall d´Uixó, deixa al descobert la destrucció i la manca de sensibilitat envers el patrimoni. S´ha destrossat uns 25 metres de trinxeres en la construcció del gaseoducte de Sagunt. S´han fet cates a nivell arqueològic sense atendre l´interés cultural del patrimoni de la guerra civil.
Reclamen l´aplicació efectiva de la Llei de patrimoni en tots els jaciments històrics, antics i contemporanis. Les autoritats coneixen l´existència de trinxeres i búnquers però no volem protegir-les, ¿per què?
Adjuntem unes fotos que ha fet Carlos Mallench.
domingo, 3 de abril de 2011
Clínica racionalista
A Benicarló hi ha una exposició de la clínica racionalista. Es una mostra escenogràfica de mobles i instrumental d´aquest corrent que es va desenvolupar entre 1920-40. Aprofita el racionalisme i la utilitat per dissenyar mobiliari pràctic. Aquest sentit lògic que utilitza el coneixement serà descartat amb l´arribada del franquisme que va desterrar qualsevol influència extrangera i liberal.
Hui rescatem una part del nostre patrimoni despreciat en el passat.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)