jueves, 28 de abril de 2011

Patrimoni de la guerra civil

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC) té una llarga trajectòria en la defensa del patrimoni. El nostre objectiu és l´estudi, protecció i dignificació dels espais i construccions de la guerra civil. Els nostres mètodes són la investigació històrica, les demandes escrites a les institucions reclamant una defensa activa del patrimoni i el coneixement dels refugis antiaeris, trinxeres i búnquers.
Sempre hem reclamat la seua salvaguarda i l´estudi tal com mana la Llei de Patrimoni. Volem l´ús cultural i turístic dels refugis i construccions defensives de la guerra civil amb un interés didàctic entre la població.
Les successives Ley de Patrimonio Histórico español de 1985 i les lleis de patrimoni valencianes (1998, 2004 i 2007) permeten garantir la protecció del territori per mitjà del BIC (Bé d´Interés Cultural), el Conjunt Històric i Lloc Històric. El BIC és la figura legal màxima de defensa del territori amb el recolzament de l´ajuntament i l´aprovació de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana.
Tenim la normativa apropiada però manca el seu compliment. Les administracions autònoma i locals apliquen la llei per jaciments íbers, romans o àrabs però descuida la protecció del patrimoni de la guerra civil.

En l´actualitat s´està destrossant patrimoni material dia a dia amb la conformitat de les administracions. Es coneix l´existència de fortificacions i refugis de la guerra civil en moltes poblacions castellonenques ja que s´ha informat des de premsa en articles i el GRMHC.
L´ultima actuació de l´associació ha estat en la protecció dels búnquers de Nules. Són unes construccions franquistes de gran importància per les seues dimensions i bona conservació. L´arxiver del poble ha tramitat el BIC mentre tots els grups polítics recolzaven la mesura excepte l´equip de govern. Sense l´ajut de l´ajuntament és complicat tirar endavant la mesura i , a més s´espera la resposta de la Generalitat Valenciana.
Fa uns mesos la construcció de la carretera d´Almenara a la costa s´emportà restes de fortificacions a la muntanya. I fa uns dies pel pas del gaseoducte de Sagunt destruïren més de 25 metres de trinxeres.
Els ajuntaments i la Generalitat Valenciana sabem de l´existència de patrimoni de la guerra civil, però no hi ha cap estudi ni sensibilització política en les seues actuacions urbanístiques.

Ens preguntem quina societat construim si mirem a un altre costat quan parlem de patrimoni de la guerra civil. ¿ Quin llegat cultural deixem als nostres fills ?
Volem unes institucions que protegisquen i promocionen les restes materials de la depredació urbanística i la desídia per ensenyar a les generacions més joves. I, sobre tot, cal complir la llei en les troballes antigues i contemporànies amb la catalogació, protecció adient i difondre entre la població la seua importància cultural.

No hay comentarios:

Publicar un comentario