viernes, 19 de octubre de 2012
Ibers a Castelló
He seguit la història dels íbers a Castelló. S'estenen pel territori entre el s.V i el s.II a.C. en:
nuclis urbans, recintes forticats com Puig de la Nau, assentaments agrícoles (Mas del Vito a Rossell, Mas d'Aragó a Cervera, Pouaig a Penyíscola, Mas d'en Peraire a Albocàsser), nuclis reduïts (Puig de la Misericòrdia a Vinaròs, Punta Aliga a Traiguera), torres de vigilància (Torre de Foios a Llucena), torres (Tossalets i les Talaies d'Alcalà de Xivert, S.Joan d'Adzeneta, Tossalets de Les Coves, el castell de Cervera, Puig Pedró de Vilanova d'Alcolea).
Es troben a cims, puigs, coves (Torre del Mal Paso a Castellnovo)i tenen funcions agrícoles, mineres (Mas del Vito), estratègiques.
En el llibre de F.Gusi destaca la manca de senyalitzacions, de publicitat en els centres turístics i itineraris. Comenten que és visitable el Racó de la Rata Els Estuts a Vilafamés, El Perengil de Vinarós i Orleyl a La Vall d'Uixó.
En la investigació feta insisteixen en l'oblit i la manca d'interès de les administracions. Ací, al blog hem denunciat l'abandó de la necròpoli ibèrica de La Vall d'Uixó.
Inclús al final del treball hi han propostes de rutes i itineraris per donar valor al patrimoni cultural.
Les fotos són de restes de muralla i una inscripció ibèrica a l'església de N.S.del Cid.
Bibliografia: article dels poblaments íbers de Daniel Andrés Roig i l'estudi de patrimoni històric arqueològica de Castelló i la seua explotació turística de F.Gusi, M.Angeles Fernández i M.Asunción Fernández.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario